LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, July 12, 2012

Susunan Buku Ikut Warna


Banyak cara menyusun buku sama ada melalui genre, siri, edisi, penulis, penerbit, abjad, tahun keluaran. Mengorganisasikan buku mengikut kaedah tertibnya akan menampakkan kekemasan, rapi dan cantik. Di samping itu, terdapat di khalayak pengemar buku menyusun buku  mengikut tema warna. Susunan ikut tema warna bermaksud kaedah susunan mengikut warna kulit buku dari satu warna ke warna yang lain.

Ia suatu cubaan berani bagi menampak suasana luar biasa atau istimewa di ruang pejabat atau di rumah. Warna yang diilhamkan boleh mengikut kategori warna, warna majmuk atau digayakan dengan warna pelangi. Di bawah merupakan cubaan-cubaan dari pengemar-pengemar buku mencetuskan tema warna pada susunan buku di rak.


____________________________________________________________
____________________________________________________________

20,000 buah buku Adobe diatur mengikut warna oleh Chris Cobb dan kumpulannya. Projek ini dikenali sebagai  “There is Nothing Wrong in This Whole Wide World”.

http://3.bp.blogspot.com/-9RjC9UlXxJA/T_09X0U7d2I/AAAAAAAACZg/pTmA0C1b5Y4/s1600/1.jpg
difoto oleh: Superhero JournalPemilik buku, Amy yang pada asalnya menyusunkan buku mengikut genre akhirnya mengambil keputusan  menyusun buku-buku mengikut tema warna.

http://1.bp.blogspot.com/-8AGG6K_g7-U/T_1Gs9TIBUI/AAAAAAAACZs/jfRVAdF-w5I/s1600/2.jpg
difoto oleh: Turn the PageBersama dengan lebih 20 krew, pasangan suami isteri Sean Ohlenkamp dan Lisa mengerahkan usaha untuk buku-buku di kedai Type Books, Toronto. Mereka melalui saat-saat kekurangan tidur bagi menjayakan misi dikenali "The Joy of Books".

http://2.bp.blogspot.com/-hEcduInL9EY/T_4ZJFZxYOI/AAAAAAAACZ4/H3yUVKTDACk/s1600/3.jpg
difoto oleh: ounodesignChachic, seorang penggemar buku berasal dari Manila, menjadikan raknya dihiasi dengan warna merah, kuning, biru, ungu, putih, hijau, dan hitam.

http://4.bp.blogspot.com/-G305roIxHXU/T_4fTHnYREI/AAAAAAAACaE/lN-vapSzU_Q/s1600/4.jpg
difoto oleh: Chachic

No comments:

  © Powered by Blogger Theme ProBlogger, by Ourblogtemplates.com 2008

DAMAI SURIA