LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, July 20, 2012

Kaedah Buku Baring dan Buku Menegak


Apabila seseorang mempunyai rak disertai banyak buku yang dimilikinya pada satu-satu masa, seseorang itu mungkin akan memikirkan bagaimana kaedah menyusun lambakan bukunya. Mengorganisasikan buku merupakan teknik dalam  mengurus dan memperagakan buku-buku agar berada dalam keadaan yang tersusun dan kemas. Penyusunan buku ini secara umumnya boleh dibahagikan kepada dua kaedah iaitu susunan buku secara menegak (vertical) dan susunan buku secara baring (horizontal).


Buku Secara Menegak

Teknik buku menegak ialah kaedah menyusunkan buku-buku secara mendirikan ia. Buku-buku disusun secara rapat bersama di antara satu sama lain di mana ia akan menampakkan deretan tetulang buku di rak. Buku secara menegak merupakan kaedah penyusunan popular dan sering dilihat di perpustakaan-perpustakaan. Melalui buku secara menegak di perpustakaan, ia sebenarnya memudah dan mempercepatkan kita mengambil buku yang dicari. Di samping itu, terdapat juga buku yang disusun secara menegak dengan menampakkan muka buku. Melalui perletakan cara tersebut, gambaran penuh sesebuah buku atau bahan bacaan yang diterbitkan dapat diperlihatkan kepada orang ramai.

http://4.bp.blogspot.com/-mTkfdmO6HBI/UArZC8KinOI/AAAAAAAACak/MtvLpk0wG4Y/s1600/buku+secara+menegak.jpg
buku disusun menegak menampakkan tetulang buku

http://2.bp.blogspot.com/-AV-tNsAiu2U/UArZJbN8xqI/AAAAAAAACas/aBW6CCokgRQ/s1600/muka+buku.jpg
buku disusun menegak menampakkan muka buku


Buku Secara Baring

Teknik buku baring ialah meletakkan buku secara melintang di rak. Ia boleh diumpamakan 'menidurkan' buku-buku kita. Dalam kaedah buku baring, buku yang disusunkan akan bertindih dengan buku-buku lain di atasnya. Untuk menampakkan kekemasan, buku baring boleh diorganisasikan dengan susunan mengikut saiz dan ketebalannya.


http://3.bp.blogspot.com/-NmTvjtc4Q-g/UArZBZhDZRI/AAAAAAAACac/QEs-bynsZCs/s1600/buku+baring.jpg
buku disusun cara baring


Untuk tip penjagaan dan pengurusan buku, penulisan saya tersebut ada dimuatkan pada arkib di blog ini.


No comments:

  © Powered by Blogger Theme ProBlogger, by Ourblogtemplates.com 2008

DAMAI SURIA